Zdrowe odżywianie a gotowe obiady. Które produkty mają najlepszy skład?
Myśląc o zdrowym odżywianiu (szczególnie przy diecie wegetariańskiej lub wegańskiej), zazwyczaj odruchowo skłaniamy się ku posiłkom gotowanym w domu. To zrozumiałe skojarzenie: gotując samodzielnie, mamy pełną kontrolę nad wyborem składników, kalorycznością dania czy chociażby doborem przypraw. Jednocześnie, przy szybkim tempie życia trudno jest codziennie znaleźć czas na przygotowanie obiadu we własnej kuchni – prędzej czy później przytrafi się nam zabiegany dzień, podczas którego sięgniemy po posiłek ze sklepu. Rozsądnym kompromisem wydaje się być włączanie do diety gotowych dań, jednak wybierając jedynie te, które mają prosty, wartościowy skład. W tym artykule podzielimy się podstawowymi wskazówkami dotyczącymi świadomego czytania składów i przedstawimy przykłady gotowych wegetariańskich i wegańskich dań z dobrym składem.
“Dobry skład”, czyli jaki?
Firmy produkujące żywność są zobowiązane udzielać klientom dokładnych informacji na temat tego, jak przygotowywane są ich produkty. Kupując podstawowe artykuły, takie jak mleko czy fasola w puszce, raczej nie czytamy etykiet – natomiast wybierając dostępne na półce dania gotowe, warto sprawdzić, co mają w składzie. Jak zawsze, zastosowanie znajduje zasada “im krótszy, tym lepszy”, choć należy wziąć poprawkę na to, na ile skomplikowany jest przepis na samo danie i ile zawiera ono składników.
Na pierwszym miejscu składu gotowego dania wegetariańskiego czy wegańskiego powinny znajdować się oczywiście warzywa. W drugiej kolejności: woda, jeśli danie zostało przygotowane z wykorzystaniem soczystych warzyw. Producent wyszczególni także ewentualne dodatki – takie jak białko roślinne, pochodne soi czy mleko kokosowe – oraz przyprawy i zioła. Najlepiej, aby cukier i sól znajdowały się nisko w składzie, na poziomie 1-2%.
Etykiety dań kuchni roślinnej: na co uważać?
Pierwszym ważnym aspektem jest sposób konserwacji produktu. Dania pasteryzowane lub mrożone, które nie zawierają substancji konserwujących, zawsze będą miały lepszą wartość odżywczą niż gotowe posiłki, do których dodano konserwanty. W składzie oznaczone są one symbolem E: na przykład benzoesan sodu to E211, a azotan potasu – E252.
Inne niepotrzebne dodatki to glutaminian sodu i wszelkiego rodzaju aromaty. Służą one poprawie smaku i zapachu, jednak należy pamiętać, że dobrze przygotowane, świeże danie wege nie będzie wymagało niczego ponad przyprawy i zioła. Również cukier i sól, jeśli występują wysoko w składzie, mogą niekorzystnie wpływać na organizm.
Warto zwrócić także uwagę na zawartość maltodekstryny: to substancja, która sama w sobie nie jest szkodliwa dla zdrowia, jednak ma dużą kaloryczność i wysoki indeks glikemiczny, więc zdecydowanie nie powinna znajdować się w dietetycznych potrawach.
Gotowe dania wegetariańskie z wartościowym składem
Jak już wiemy, najlepiej wybierać produkty, które są pasteryzowane lub mrożone, ich skład zaczyna się od warzyw, wody i ewentualnych zamienników mięsa, i nie zawiera konserwantów oraz wzmacniaczy smaku. Oczywiście, w Jem Fair przestrzegamy wszystkich tych zasad! Dania Jem Fair są poddawane pasteryzacji i sprzedawane w poręcznych słoikach, które nadają się do recyklingu. Dbamy o zbilansowane, warzywne składy i nie dodajemy do produktów konserwantów. Obecnie w ofercie mamy siedem propozycji: Caponata z oliwkami, Warzywa w curry z komosą ryżową, Wegański kurczak w sosie teriyaki, Bakłażan po prowansalsku, Krem z groszku z miętą, Krem z buraków z mlekiem kokosowym, Krem z włoskich przetartych pomidorów. Każdy z tych przysmaków kuchni roślinnej został przygotowany z wysokiej jakości składników, co odzwierciedlają informacje zawarte na etykiecie. Dzięki dużej zawartości warzyw i stosowaniu jedynie naturalnych przypraw, zbieramy świetne recenzje na rozmaitych stronach zajmujących się ocenianiem jakości produktów spożywczych.
Gotowe dania wegetariańskie i wegańskie mogą być świetnym dodatkiem do zdrowej diety! Wszak nie każdy pełnowartościowy posiłek musi być przygotowany w domu. Wybierając marki, które dbają o dobry skład swoich produktów, możemy cieszyć się szybkimi opcjami obiadowymi, bez obawy o to, że negatywnie wpłyną na nasze zdrowie.