Bezmięsny często znaczy: zdrowszy!
Przeciętny Polak zjada niemal 5 kilogramów mięsa miesięcznie. Ilość ta ponad dwukrotnie przekracza porcje rekomendowane przez dietetyków, którzy radzą, aby mięsne posiłki spożywać nie częściej niż 3-4 razy w tygodniu. Niezależnie od tego, czy rozważamy przejście na dietę wegetariańską czy po prostu chcemy ograniczyć mięso w jadłospisie, warto zastanowić się nad wprowadzeniem wegetariańskich i wegańskich potraw. Tego rodzaju wybór skłania nas do zwiększenia spożycia warzyw i zbóż, a co za tym idzie – dostarczamy sobie więcej błonnika, cennych witamin oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wegetarianizm to także okazja do spróbowania nowych smaków, a jak wiadomo: im bardziej różnorodnie, tym lepiej!
Gotowe dania wegetariańskie: czego unikać w składzie?
Oczywiście, sama nazwa “bezmięsne” nie sprawia automatycznie, że danie staje się elementem zdrowej diety. Jak w przypadku wszystkich gotowych posiłków, ważny jest skład i metoda konserwacji produktu. W niektórych wege produktach możemy znaleźć na przykład sorbinian potasu (popularny konserwant) czy maltodekstrynę i gumę guar (zagęstniki). Niepotrzebnym dodatkiem są także rozmaite poprawiacze smaku, przede wszystkim aromaty. Informacje o ewentualnej zawartości tych składników znajdziemy na etykiecie produktu, więc przed pierwszym zakupem istotne jest, aby ją przeczytać.
Osobnym zagadnieniem jest zawartość białka sojowego. To popularny zamiennik mięsa, który znajdziemy między innymi w kiełbasach czy kotletach sojowych. Ma dobrą wartość odżywczą, jednakże w większej ilości może uczulać – dlatego wiele firm stawia teraz na inne białka roślinne, na przykład pozyskiwane z grochu.
JemFair, czyli pełnowartościowa alternatywa dla mięsa
Choć wszystkie nasze dania są wegetariańskie, to wśród nich znajduje się jedna propozycja, która szczególnie przypadnie do gustu osobom szukającym smaków zbliżonych do mięsnych potraw. Mowa oczywiście o Wegański (jak) kurczak w sosie teriyaki! To pożywne gotowe danie o prostym składzie świetnie nadaje się na szybki obiad, a w swoim smaku przypomina właśnie kurczaka w orientalnym sosie. Składa się głównie z wody i warzyw, z dodatkiem białka grochu, grzybów mun i przypraw. Grzyby mun to świetne źródło witaminy B, z kolei imbir i czosnek wspierają odporność, a marchew ma pozytywny wpływ na kondycję skóry. W połączeniu ze zdrowym źródłem węglowodanów – na przykład brązowym ryżem – Wegański kurczak teriyaki stanie się pysznym, sycącym wege posiłkiem!
Wegański kurczak to oczywiście nie jedyna alternatywa dla mięsa, jaką mamy w naszej ofercie! Polecamy sprawdzić także Bakłażana po prowansalsku, Warzywa curry z komosą ryżową i Caponatę z oliwkami. To lekkie, mocno warzywne posiłki, dzięki którym szybki wege obiad stanie się prawdziwą przyjemnością!